Cele mai bune informații despre lucernă le găsiți aici!

De unde cumpărăm sămânţă de lucernă certificată?

Lot demonstrativ de lucernă pentru producere sămânță

Soiul 4AG07 (Dobrogea)

Vă prezentăm un câmp martor cu soiul de lucernă 4AG07, un soi nou, românesc cu potenţial ridicat de producţie. Acest lot demonstrativ are ca scop testarea capacităţii de producţie, precum şi perfecţionarea tehnologiei producerii de sămânţă.

Cultura a fost înfiinţată în toamnă şi s-au folosit 2 scheme de semănat, cu distanţa între rânduri de 35 cm şi 70 cm.

Elementele esenţiale pentru producerea de sămânţă sunt:

  • Distanţa între rânduri trebuie să permită efectuarea de praşile mecanice astfel încât să putem combate buruienile
  • Sunt necesare 3 tratamente: primul la îmbobocire, al doilea la înflorire şi al treilea la formarea păstăii.
  • Polenizarea este importantă deoarece planta nu se poate autopoleniza. În acest sens este indicat ca parcelele pentru producerea de sămânţă să fie amplasate lângă liziere, păduri, pajişti sau alte zone care adăpostesc polenizatori naturali.

Momentul recoltării este când 70-75 % din păstăi s-au brunificat. Cu 3-4 zile înainte de recoltare se recomandă utilizarea unui desicant.

La recoltare se vor folosi combine ce permit reglaje specifice recoltării seminţelor mici pentru reducerea pierderilor.

Citiți tot

Când semănăm lucerna?

Primăvara sau toamna?

La semănatul lucernei trebuie sa ţinem cont în primul rând de îndeplinirea condiţiilor de germinare şi răsărire a seminţelor. Astfel la adâncimea de semănat trebuie să existe suficientă umiditate pentru ca seminţele să poată germina, iar plăntuţele de lucernă să poată creşte. Astfel, putem spune că lucerna este pretenţioasă faţă de condiţiile de umiditate la răsărire.

În al doilea rând, după răsărire este necesar să se îndeplinească din punct de vedere al temperaturilor necesarul de căldură pentru a creşte. Dacă îndeplinim aceste condiţii semănatul se poate face atât toamna cât şi primăvara. Ţinând cont de condiţiile climatice din ţara noastră, în majoritatea anilor la semănatul în toamnă trebuie să asigurăm necesarul de apă prin irigare.

Avantajul semănatului în toamnă este că avem o cultură ce porneşte mai repede în vegetaţie (creştere) în primăvara anului următor şi se asigură astfel o producţie mai mare şi totodată o îmburuienare mai mică.

Semănatul în primăvară are avantajul asigurării necesarului de apă pentru răsărire din precipitaţii în majoritatea anilor, dar un risc mai mare de îmburuienare a culturii necesitând astfel un program de combatere a buruienilor.

Citiți tot

Doriţi mai multe informații? Întrebaţi-ne!




    Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile acestui site.

    Vedeți răspunsuri la întrebări despre lucernă