Răspunsuri la întrebări despre lucernă
Din care coasă se face cel mai bun furaj?
Calitatea furajului depinde de momentul în care se face coasa. Pentru a obține cel mai bun raport cantitate/calitate este necesar ca lucerna să se cosească în faza de îmbobocire – început înflorire. Cu cât se cosește mai devreme avem o calitate mai bună în detrimentul cantității.
Cum păstrez mai bine fânul după cosit?
Fânul se păstrează cel mai bine după uscare la o umiditate de 17-18%.
Se amestecă sămânța de lucernă cu ovăz la semănat?
La semănatul de toamnă ovăzul se poate semăna în cultură mixtă cu lucerna, și reprezintă o metodă alternativă la utilizarea ierbicidelor pentru combaterea buruienilor. Semănatul se face în 2 etape, datorită diferențelor de calibre ale semințelor.
Ce tip de semănătoare se folosește pentru semănat lucernă?
Lucerna se seamănă cu semănătoarea pentru cereale păioase. Pe suprafețe mici se poate semăna și manual prin împrăștiere.
Câtă sămânță intră la hectar?
Cantitatea de sămânță de lucernă necesară înființării unui hectar de lucernă este între 18 – 24 kg sămânță nedrajată și 25 – 30 kg pentru sămânța drajată.
Sămânța de lucernă e descuscutată?
Toată sămânța de lucernă comercializată de noi este liberă de cuscută.
Aveți sămânță de lucernă netratată?
Sămânța de lucernă nu are tratament cu fungicide și insecticide. Decuscutarea și drajarea semințelor nu reprezintă un tratament în acest sens.
Se poate amesteca lucerna cu nisip la semănat?
Pe suprafețele mici se poate amesteca lucerna cu un balast (nisip, pământ fin) pentru a ajuta la o mai bună împrăștiere. Nu este însă obligatoriu acest lucru dacă persoana care seamănă poate împrăștia uniform semințele.
Care este adâncimea de semănat?
Lucerna se seamănă la 1-2 cm adâncime.
Câtă sămânță intră la 2 ari?
Pentru 2.000 metri pătrați sunt necesare între 3,6 și 4,8 kilograme de sămânță.
Ce se întâmplă dacă multiplicăm un soi de lucernă într-o țară diferită de cea în care acesta a fost creat?
Multiplicarea unui soi de lucernă într-o altă țară, diferită de cea în care acesta a fost creat, nu influențează performanțele soiului respectiv.
Cât timp sunt respectate regulile de multiplicare în cazul speciei lucernă, rezultatul multiplicării este același indiferent de regiunea în care se efectuează procesul de multiplicare.
Regulile de bază în cazul multiplicării lucernei sunt:
- să fie respectate distantele de izolare față de alte parcele cultivate cu lucernă, pentru a se evita impurificarea cu alte soiuri; distanțele de izolare diferă în funcție de categoria biologică ce urmează a fi multiplicată;
- înainte de a demara procesul de semănat, recoltare și condiționare, trebuie să se curețe cu atenție utilajele implicate în aceste procese tehnologice, pentru a elimina eventuale resturi de semințe de lucernă din alte soiuri.